Celler Hospital de Sitges Blanc Subur

Avui us presentem el Blanc Subur del Celler Hospital de Sitges, un celler molt peculiar per la seva història, patrimoni i escassa producció.

Imatge | Hospital de Sitges

Celler Hospital de Sitges

Els primers sarments de malvasia van arribar a Sitges de la mà d’un almogàver que al començament del segle XIV va lluitar en el Mediterrani oriental sota les ordres de Roger de Flor.

A principis del segle XVIII, els ceps de malvasia ocupaven una quarta part de la terra que es conreava en el terme municipal. Es va exportar a tota Europa, convertint-se així en un dels vins catalans més benvolguts fora de les nostres fronteres.

L’arribada de la fil·loxera —així com l’aparició del xampany, l’última novetat del segle XIX— van marcar l’inici de la decadència de la malvasia. La irrupció del turisme a Sitges a inicis del segle XX va acabar per transformar la xarxa socioeconòmica entroncada amb el món vitivinícola.

Conscient que la malvasia acabaria desapareixent del tot, poc abans de morir, el diplomàtic sitgetà, advocat i visionari, Manuel Llopis i de Casades (1885-1935) va voler evitar-ho llegant a l’Hospital de Sant Joan Baptista una part del seu patrimoni: finques rústiques repartides per Aiguadolç i Miralpeix, així com el negoci de la malvasia de Sitges del celler Llopis. L’única condició del llegat es que cada any l’Hospital ha de veremar i per certificar-ho es lliuren 8 ampolles de la nova collita als hereus.

Actualment l’hospital de Sant Joan Baptista es una residència per a gent gran, un centre de dia i un menjador social. 

L’abril d’aquest any, amb l’ajuda de fons europeus ha inaugurat el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges, interessant i didàctic recorregut per la seva historia.

Malgrat durant segles la malvasia es vinificar com a vi generós, és a dir, amb adició d’alcohol vínic. Avui us presentem el Blanc Subur, un vi tranquil, premiat l’any 2018 com a millor blanc jove català en el certamen Vinari.

Blanc Subur

D.O. Penedès – Massís del Garraf

Varietats: Malvasia de Sitges 100%

Elaboració: Collita manual, premsat fins obtenir el 60% de rendiment. Criança sobre lies durant 3 mesos. Estabilització i filtració.

Nota de tast: Color or, net i brillant. En nas intens i perfumat, records de fruita tropical. En boca es gras, amb un excel·lent equilibri entre l’acidesa i l’alcohol.

Maridatge: Tota classe de peixos, arrossos i fins i tot carns blanques. Seguirà evolucionant a l’ampolla, malgrat a l’actualitat ja és espectacular.

Preu: 10,95 euros/ampolla. Caixa de 6 ampolles.

Cada any se n’elaboren 8.000 ampolles, un tresor que gràcies al llegat d’ en Manuel Llopis i de l’excel·lent feina del celler Hospital en podem gaudir tots nosaltres.

No deixeu de visitar el Centre d’Interpretació de la Malvasia a la polièdrica Sitges. Podeu trobar més informació sobre els seus horaris i visites aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.