Marqués de Murrieta Primer Rosé, el rosat amb carinyena

Marqués de Murrieta ens presenta la seva darrera joia; Primer Rosé, el primer vi rosat elaborat amb raïm carinyena, conegut com a “Mazuelo” a la Rioja.

Només 5000 unitats. Bonica i elegant ampolla serigrafiada, presentat en estoig individual de cartró. Un cop mes Murrieta demostra per què ha estat considerat com el millor celler del món (Premis “Best of International” 2015).

Marqués de Murrieta Primer Rosé Celler de Gràcia


Història del celler

Luciano de Murrieta, ajudant de camp del General Espartero,  va viure exiliat a Londres i Bordeus durant bastants anys. A Londres va descobrir els oportos i el seu envelliment en bótes i a Burdeos va aprendre les tècniques per elaborar-lo. De retorn a Espanya es va establir a Logronyo. Va començar a elaborar en els soterranis del palau Espartero. El 1852 va adquirir una finca de 300 hectàrees on va plantar varietats de raïm local i unes petites parcel·les de cabernet sauvignon.  Va construir el Castell i li va posar el nom de Château Ygay fins que al 1904 el va canviar a Castillo de Ygay.

El 1852 va comercialitzar el que es considera com el primer vi modern de la Rioja, entès com un vi preparat per poder envellir en ampolla. Cal dir que l0any anterior ja havia comercialitzat amb Cuba i Mèxic enviant unes bótes que varen tenir molt bona acceptació.

Com a premi per la gran qualitat dels seus vins va rebre del Rei Amadeo de Saboya el títol de Marqués de Murrieta.

Luciano de Murrieta no va tenir descendència i a la seva mort va heretar el seu cosí Julian de Olivares, la família del qual en va ser propietaris fins que al 1983 l’empresari gallec Vicente Cebrián compra el celler. Pocs anys més tard, de forma sobtada mor i és fa càrrec de la direcció el seu fill, Vicente, Conde de Creixell a l’edat de 25 anys. Vicente comença un pla per actualitzar els vins als gustos del moment, renovant les botes, reduint el temps de criança, buscant una major fruita. Llença al mercat novetats com Dalmau (un dels primer vins d’alta expressió) o Capellanía (blanc amb criança).  Paral·lelament funda el celler Pazo de Barrantes (D.O. Rias Baixas), on neix el buscat vi La Comtesse, fet amb raïm albarinyo i envellit en bótes de mida gran.

Cap a principis del 2000 comença la rehabilitació del “Castillo de Ygay”, però el seu mal estat aconsella deconstruint-lo pedra a pedra per després tornar-lo a construir tal com fou concebut originàriament. Les obres han durat quasi 10 anys, i com Vicente Cebrián va dir el dia de la seva inauguració la seva intenció era “canviar-ho tot perquè no canviés res”.  El Castell conté la major col·lecció d’ampolles històriques, més de 70.000, que abasten des del 1852 fins a l’actualitat.

Varietats de Raïm

Carinyena procedent de la part més alta de la finca Ygay.

Elaboració

Fermentació a 10º, com si fos un blanc.

Nota de Tast

Vi molt floral (pètals, gessamí), bona estructura, untuós i llarg.

Maridatge

Salmó, anxoves, tot tipus de fumats, arrossos, pastes i carns blanques.

Preu del Marqués de Murrieta Primer Rosé

26,50 euros per amolla (IVA inclòs).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.